Kolonoskopia

kolonoskopia

Kolonoskopia to badanie, które umożliwia obejrzenie wnętrza całego jelita grubego przy użyciu giętkiego endoskopu (kolonoskopu) o grubości palca wskazującego. Głównym celem wykonywania kolonoskopii jest ocena błony śluzowej jelita grubego. Jak przygotować się do tego badania? Jak przebiega kolonoskopia?

Kolonoskopia polega na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego poprzez bańkę odbytnicy, esicę i okrężnicę zstępującą, poprzecznicę i okrężnicę wstępującą do zastawki krętniczo-kątniczej. Przy użyciu dodatkowych instrumentów, podczas kolonoskopii istnieje możliwość pobrania wycinków śluzówki do badania histopatologicznego i wykonania zabiegów endoskopowych takich jak:

  • usuwanie polipów (polipektomia);
  • tamowanie krwawień z dolnego odcinka przewodu pokarmowego;
  • poszerzenie zwężeń jelitowych (np. po zabiegach operacyjnych);
  • w nieoperacyjnych nowotworach paliatywne zmniejszenie masy guza w celu uzyskania drożności dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Wskazania do przeprowadzenia kolonoskopii

Wskazania do wykonania kolonoskopii to:

  • badanie profilaktyczne raka jelita grubego;
  • polipy jelita grubego;
  • krwawienia z dolnego odcinka  przewodu pokarmowego;
  • zmiana rytmu wypróżnień (zaparcia, biegunki, ołówkowate stolce);
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza;
  • uchyłki jelita grubego;
  • choroby zapalne jelit.

Badanie w znieczuleniu ogólnym „ śpię i nic nie czuję”

  • Badanie można wykonać w znieczuleniu ogólnym. Po podaniu dożylnie środka usypiającego pacjent zasypia na około kilkanaście minut i budzi się po zakończeniu badania. Jest to płytkie znieczulenie, nie wymaga założenia rurki dotchawiczej.

Przygotowanie do kolonoskopii

KOLONOSKOPIA – PRZECZYSZCZENIE, ZALECENIA OGÓLNE

Do badania kolonoskopowego całe jelito powinno być dokładnie oczyszczone, dlatego konieczne jest rygorystyczne przestrzeganie zaleceń ogólnych oraz schematu przygotowania jelita.

Na 7 dni przed badaniem: nie należy spożywać w żadnej postaci owoców i warzyw pestkowych, takich jak winogrona, pomidory, kiwi, truskawki oraz pestek, siemienia lnianego i maku. Pestki i nasiona mogą przykleić się do powierzchni jelita i utrudniać ocenę w trakcie badania.

Instrukcja-przygotowania-CITRAFLEET 

instrukcja przygotowania do kolonoskopii